Тюркоаз - камък на щастието и късмета

Категория: Полезно
Тюркоаз - камък на щастието и късмета

Индианците са вярвали, че тюркоаза има големи защитни сили, особено срещу зли очи. Наричали са го „небесен камък”. Вибрациите на тюркоаза могат да изградят духовен мост между световете и да даде силни психически сили на този, който го носи.

Счита се,че носи късмет, но когато е подарен, а не закупен.
Според друга традиция този камък отразява здравето на тялото и аурата, чрез промяна на цвета си.
Майстор лечител и камък на Ин (женската енергия). Използва се за превенция и лечение на главоболие. Той е силен камък, който тонизира и укрепва цялото тяло и регенерира тъканите, стимулира ума, мира, комуникацията и емоционалното равновесие. Тюркоазът защитава и балансира енергиите в тялото, както и стимулира търсенето на отговори и знания.

Свързването на тюркоаза с богинята на любовта Венера поражда поверието камъкът да се носи в петък. Подарък на бижу с тюркоаз е в знак на любов, а изменението на цвета указва непостоянство и съмнение. Някои хора вярвали, че бледият до бял цвят на камъка е верен признак за заболяване на притежателя му. Друго източно поверие разказва: „Когато от ръката на любимата получиш пръстен с тюркоаз, камъкът ще бъде с нежносин цвят. Но разлюби ли те тя, камъкът потъмнява, изменя своя син цвят. Това е знак, че ти си загубил любимата завинаги”.

Тюркоазът е един от най-често имитираните камъни. На пазара се предлагат различни имитации на тюркоаз - боядисан хаулит, магнезит или халцедон, пластмаса, порцелан, боядисано стъкло, както и синтетичен тюркоаз с или без матрица.

Препоръчва се бижутата с естествен тюркоаз да се съхраняват на тъмно, в отделни торбички против надраскване, да не се носят на плажа и пръстените да се свалят преди миене на ръцете. Бижутата да се слагат последни, след нанасянето на козметиката, а след сваляне да се почистват с мека четчица и преварена вода, след което да се подсушават с мека кърпа. Дори използването на минерална вода и на мек сапун може да промени външния вид на тюркоаза.

„Не ще обеднее никога ръката, на която има пръстен с тюркоаз” - руска пословица

Комплект "Фино лъчение"
Комплект Фино лъчение
Гривна Пазителите
Гривна Пазителите
Обеци "Мозайка тюркоаз"
Обеци Мозайка тюркоаз

Комплект "Отвъд ограниченията"
Комплект Отвъд ограниченията

Медальон "Малък защитник"
Медальон Малък защитник